Çocuklarda İnfluenza ve Covid -19 Enfeksiyonu
Covid-19 pandemisinde, omikron varyantı ile birlikte çocuklarda daha sık vaka görmeye başladık.
Omikron varyantı diğerlerine göre yaklaşık 3 kat daha fazla bulaşma özelliği taşımaktadır. Hasta kişi ile 15-20 dakika, maskesiz, havalandırmasız ortamda bulunmakla bulaşabilmektedir. Maske bulaşmanın önlenmesinde yine etkindir. Bulaşma riskinin yüksek olduğu ortamlarda N95 tipi maskeler daha etkilidir.
ÇOCUKLARDA COVİD-19 BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çocuklarda COVID-19 enfeksiyonu genelde hafif bir hastalık veya asemptomatik olarak geçirilir.
Ateş, öksürük, kas eklem ağrısı, burun tıkanıklığı en sık belirtilerdir. İshal, karın ağrısı, gözlerde kızarıklık, baş ağrısı, tat koku almada azalma görülebilen diğer belirtilerdir.
Çocuklarda covid-19 enfeksiyonlarında hastanede tedavi oranları nasıldır?
Hastaneye yatış gerektirme oranı oldukça düşüktür (%0.5-4).
Hastaneye yatış daha büyük çocuklarda, gençlerde, akciğer enfeksiyonu tablosu ile olmaktadır. Kronik hastalığı olan çocuklarımız da enfeksiyon sonrası yakın takip edilmelidir.
ÇOCUKLARDA COVİD-19 AŞILAMA:
12 yaş üzerinde tüm çocuklarımız için aşılama tüm dünyada ve ülkemizde önerilmektedir.
COVİD-19 TANI:
Covid 19 enfeksiyonu için pcr veya hızlı antijen testleri ile tanı konulur. Pcr testinin doğruluk oranı daha yüksektir.
COVİD -19 TEDAVİ:
Hastalığa yönelik kesin etkinliği gösterilmiş bir ilaç bulunmamaktadır. Çocuklarda kullanılan antiviral bir ajan bulunmamaktadır. Antibiyotikler etkisizdir.
İNFLUENZA enfeksiyonu
Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.
Aşılama 6 aydan büyük bebeklere yapılabilir. Kronik hastalığı olan çocuklara önerilir. Her yıl aşılama tekrarlanarak o yıl influenza etkenine karşı bağışıklık sağlanabilir.
2020-2021 yıllarında maskenin yoğun kullanımı ve sosyal izolasyon ile azalan influenza vakaları 2021-2022 sezonunda yoğun olarak görülmeye devam etmektedir.
Ateş, boğaz ağrısı, yaygın kas iskelet ağrıları, karın ağrısı, ishal, balgam ve sekresyonlarda artış gibi belirtiler yapabilir. İkincil enfeksiyonlar, sinüzit, otit, akciğer enfeksiyonları ilave olabilir.
Hızlı antijen testi ile tanı konulur.
İnfluenza enfeksiyonunda oseltemavir tedavide etkilidir. Yatak istirahati, ateş ve burun akıntısı için semptomatik bazı ilaçlar ( parasetamol, ibuprofen, burun spreyleri vb) kullanılabilir. İbuprofen de parasetamol gibi güvenle ateş düşürücü olarak kullanılabilir. Bol sıvı alınması ve dengeli beslenilmesi önemlidir.ikincil enfeksiyonlar olduğunda antibiyotik tedavisi kullanılabilir. İnfluenza enfeksiyonunda da ilk tedavi seçeneği antibiyotikler değildir.
Sonuç olarak;
İnfluenza (grip) ve covid-19 enfeksiyonu benzer belirtiler gösteren, klinik olarak ayrımı mümkün olmayan enfeksiyonlardır.
INFLUENZA VE COVİD-19 ENFEKSİYONUNDA ‘DA BENZER BELİRTİ VE ŞİKAYETLER GÖRÜLÜR.
Her iki enfeksiyonda da bol sıvı, antioksidan ve C vitamini içeren içeren sebze, meyva tüketimi, D vitamini desteğine devam edilmesi, bol bol dinlenme, yeterli uykunun alınması öneriyoruz.
Ağız, diş ve burun temzliği önemlidir.
Propolis, quersatin, bal, karamürver tüketiminin olumlu etkileri ile ilgili çalışmalar mevcuttur. Daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.